Oväntat Stöd för Vindkraft till Havs

Miljöprövningen för vindkraftsparken i havet utanför Falkenberg, Kattegatt offshore, sker om fyra veckor.  Nu har en expertmyndighet ändrat uppfattning och sannolikheten för ett ja har ökat.

När frågan först kom till, för mer än 10 år sedan, blev Skottarevsplanen kraftig nedslagen. Sedan dess har förutsättningarna, antalet vindkraftverk, placeringen och storleken förändrats.
Förra året fick Favonius, som ansvarar för satsningen tillsammans med Göteborg Energi, avslag på sin ansökan i Mark- och miljödomstolen. Motivationen till avslaget var att det inte var tillräckligt utrett hur torsken påverkas av både bygget och driften av en vindkraftspark som ligger i dess lekområde. Enligt domstolen kan även tumlare, som tillhör tandvalarna, påverkas negativt av framförallt ljuden från pålningen under byggtiden. Domstolen stödde sig i sitt avslag i första hand på yttranden från Kammarkollegiet och Havs- och vattenmyndigheten.

Men Favonius överklagade och inför den slutliga prövningen den 2-3 september har Havs- och vattenmyndigheten delvis bytt åsikt. Man anser fortfarande att området är känsligt vad gäller torsk och tumlare, men tror att teknik kan vara lösningen, ”att det finns möjligheter, med skyddsåtgärder och försiktighetsmått, att anlägga vindkraftsparken med metoder som innebär att ljudnivåerna under vatten kan hållas inom godtagbara gränser så att tumlare och torsk inte skadas eller störs”.

Havs- och vattenmyndigheten anger samtidigt gränsvärden för bullernivåerna under vatten medan Favonius menar att det är fullt möjligt att uppnå.

– Havs- och vattenmyndigheten är en expertmyndighet och därför ser vi det här som mycket positivt för oss inför prövningen i september, säger Jan-Åke Jacobson, vd i Favonius.

Kammarkollegiet är dock fortsatt avvisande, med hänsyn till tumlarna. Tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten så finns det ett vetenskaplig syn som de delar: att även med gränsvärden kan tumlare störas vid upprepade pålningsslag. Havs- och vattenmyndigheten menar dock att den känsliga tumlarpopulationen huvudsakligen håller till på mer än en mils avstånd från den planerade vindkraftsparken och bör därför inte vara i fara om bullergränserna respekteras.

Om vindkraftsparken skulle bli godkänd i september så finns det ekonomiska förhinder som gör att arbetet kommer att ta tid.

– Och även om vi får tillstånd, så är det inte en investering som är ekonomiskt möjlig just nu. Det här är i så fall ett bygge på flera års sikt, säger Jan-Åke Jacobson, enligt HN.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *